Sepänkodin Pronssikodissa vietettiin joulukuun alussa juhlava kahvitilaisuus Lilinkotisäätiön innovaatiopalkinnon voittajien kunniaksi.

Lilinkotisäätiön kehittämistiimi käynnisti alkuvuodesta kilpailun, jossa se haki säätiön sisältä uusia innovaatioita: työmenetelmiä tai asukkaita, työryhmää tai omaisia palvelevia uusia tuotteita, joita oli jo testattu käytännössä.

Kilpailuun ilmoittautui mukaan viisi innovaatiota:

Palvis- eli palveluasumisen visio -päivä, joka tarjoaa tietoa palveluasumisesta ja kehittää kykyä asettaa omaa elämää koskevia tavoitteita. Se on suunnattu palveluasumisessa ja tukiasunnoissa asuville sekä niille tehostetussa asumisessa asuville asukkaille, jotka suunnittelevat palveluasumiseen siirtymistä.

Kesäkahvila, jossa ohjaajista ja asukkaasta koostunut työryhmä elävöitti Långin taloa kesän ajan, järjestäen kahvilatoimintaa ja tarjoten ohjattua toimintaa säätiön asukkaille sekä muille toiminnasta kiinnostuneille.

Suutarinkodin viriketoiminta. Hoivapainotteisen Suutarinkodin asukkaille Långin talolla järjestettävään avoimeen toimintaan osallistuminen ei fyysisen toimintakyvyn laskun myötä ole helppoa. Viriketoiminta on suutarinkotilaisille tarkoitettua osallistujalähtöistä ja yhteisöllistä toimintaa, joka tukee toimintakykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Kesäkanala Långin talon pihalla, jonka neljä touhukasta kanaa toivat kesäkuukausien ajan osaltaan eloa Långin talon pihapiiriin, ja joka tarjosi Green Caren mukaista toimintaa.

Uusi rekrytointiprosessi, jossa palvelukotien johtajat hoitavat rekrytointiprosessin aiempaa systemaattisemmin.

Valinta ei ollut helppo

– Hienoa, että kilpailuun saatiin näin monta innovaatiota. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun innovaatiopalkinto jaettiin, mutta tarkoitus on, että tästä tulee vuosittainen perinne. Ainakin tänä vuonna kilpailun taso oli todella kova, eikä päätös voittajasta ollut todellakaan helppo, Sepänkodin johtaja ja kehittämistiimin jäsen Anu Rautelin kertoo.

Asukaslähtöisyys ja se, että toiminta oli koko yhteisön eduksi, siivittivät kesäkahvilan innovaatiopalkinnon voittajaksi.

– Tämä oli erinomainen projekti, joka toi eloa Långin kesään ja palveli asukkaitamme. Toipumisorientaatio toteutui projektissa mahtavalla tavalla ja siinä näkyi hyvin myös meidän säätiön arvomaailma. Lisäksi ohjaajien monipuolista osaamista hyödynnettiin projektissa hyvin, Anu perustelee valintaa.

– Julkistimme voittajan henkilöstön pikkujouluissa, jossa palkitsimme kesäkahvilan taustahahmoina toimineet ohjaajat, Kaijan ja Minniksen, ja seuraavana arkipäivänä toimme kunniakirjan ja palkinnon myös asukas Seijalle.

– Sain palkinnoksi kunniakirjan sekä tablettitietokoneen, josta olen ikionnellinen, Seija kertoo leveästi hymyillen.

Ajatus kesäkahvilasta syntyi spontaanisti

Idea kesäkahvilasta kehittyi kevään aikana. Alkusysäyksenä oli Sepänkodissa asuvan Seijan ja ohjaajana työskentelevän Kaijan keskustelu, jossa nousi esiin Seijan halu saada mielekästä tekemistä arkipäiviin.

– Ehdotin silloin Seijalle kesäkahvilatoimintaa ja Seija lähti mielellään mukaan, Kaija muistelee.

– En ole koskaan varsinaisesti haaveillut kahvilan pitämisestä, mutta se oli kyllä todella mukavaa ja sitä aina odotti innolla, Seija kertoo.

Seija paistamassa vohveleita.
Seija toimi usein vohvelivastaavana.

Ajatuksesta innostui myös Viertokodissa työskentelevä ohjaaja Minnis, ja näin oli kesäkahvilan voimakolmikko kasassa. Kaija ja Seija vastasivat kahvilapuolesta ja Minnis kahvilan monipuolisesta ohjelmasta.

–Meidän lisäksi tässä projektissa oli tietenkin muitakin auttamassa, muun muassa paljon vapaaehtoisia, jotka järjestivät erilaisia sisä- ja ulkopelejä, levyraatia, kankaanpainantaa ja kaikkea muuta mukavaa, Kaija muistuttaa.

Kesäkahvilassa järjestettiin monipuolista ohjattua toimintaa. Kuvassa maalataan pöydän ääressä.
Kesäkahvilassa järjestettiin monipuolista ohjattua toimintaa.

– Lisäksi kiitosta pitää antaa myös omalle työyhteisölle, joka tuki projektin aikana todella paljon. Kyllä se vaati muulta työyhteisöltä ymmärrystä, että tällainen saatiin toteutettua, Kaija lisää.

Kahvila tarjosi tekemistä kesäkauden hiljaisiin kuukausiin

Kesällä moni päivätoimintaa tarjoava paikka sulkee ovensa ja toimintaa on hyvin vähän. Kesäkahvilan kautta haluttiin tarjota toimintaa myös kesän hiljaisille kuukausille. Kahvila oli auki kaksi kertaa viikossa koko kesän ajan Långin talolla Malmilla.

Kauniilla säällä kahvila toimi ulkona. Kuvassa kahvilakävijöitä aurinkoisella pihalla.
Kauniilla säällä kahvila toimi ulkona.

– Kesäkahvilassa kävi ihmisiä myös säätiön ulkopuolelta ja lähialueen asukkaitakin toiminta kiinnosti. Tällä oli mielestäni imagollisestikin tärkeä merkitys, Minnis kertoo.

– Ja saimme paljon palautetta toiminnasta. Ihmiset olivat iloisia ja sanoivat, että on todella mukavaa, kun tällaista järjestetään, hän jatkaa.

– Erikoismaininta Kaijalle ja Minnikselle vielä siitä, että henkilökuntaa innostettiin ja sitoutettiin taloilla osallistumaan kesäkahvilatoimintaan asukkaiden kanssa. Lisäksi järjestettiin kyytejä ja tuettiin muutenkin asukkaiden mahdollisuuksia osallistua toimintaan, Anu kehuu.

– Oli tärkeää, että asukkaita tuotiin paikalle ainakin aluksi, jotta toiminta tuli tutuksi. Tämän jälkeen asukkaat voivat liikkua myös itse Långille, kun toiminta tuli tutuksi, Minnis sanoo.

Kesäkahvilan jatkosta on jo puhuttu

Kesäkahvilan tulevaisuus näyttää valoisalta, ja paljon uusia ideoita on jo ehtinyt syntyä kesän jälkeen.

– Tämä projekti oli hienolla tavalla osa isompaa kokonaisuutta ja toivotaan, että tämä jatkuu myös tulevaisuudessa, Anu toteaa hymyillen.

– Viertokodissa vaikuttaa ainakin olevan innostusta kesäkahvilatoimintaa kohtaan, kun sieltä kävi asukkaita kesäkahvilassa. Ja varmasti täällä Sepänkodissakin toiminta kiinnostaa, kun Seija on kertonut omista kokemuksistaan, Minnis huomauttaa.

– Juu. Ja toivon kyllä, että ensi vuonna jatketaan, Seija sanoo innokkaana.

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest