Lilinkotisäätiön ja Taiteen Sulattamon Kulttuurin Verso -hankkeen yhteistyönä toteuttama näytelmäprojekti esitellään maanantaina 10.5.2021 Uusimaa-viikon Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinoilla. Samana päivänä julkaistaan myös näytelmäprojektista syntynyt radiokuunnelma.

Lilinkotisäätiön avoin toiminta toteutti yhteistyössä Taiteen Sulattamon Kulttuurin Verso -hankkeen kanssa näytelmäprojektin, jossa hankkeen kouluttama vertaisryhmänohjaaja Unto työsti ohjausharjoittelunaan käsikirjoittamaansa näytelmää “Maailmalla ja sen laitamilla” yhdessä Lilinkotisäätiön avoimen toiminnan ilmaisutaidonryhmän kävijöiden kanssa. Unto on itse toiminut näytelmäprojektin taiteellisena johtajana ja hänen assistentteinaan toimivat avoimen toiminnan toiminnanohjaaja Laura Klein sekä Kulttuurin Verson kouluttaja Mikaela Mansikkala.

Vasemmalla Mikaela ja Unto ja oikealla muuta työryhmää näytelmän harjoituksissa elokuussa 2020.

Unton ohjausharjoittelu on venynyt yli vuoden mittaiseksi rupeamaksi ja suunnitelmat ovat menneet koronan takia useamman kerran uusiksi, mutta lopulta Unton käsikirjoittama näytelmä julkaistaan. Improvisoitu “Maailmalla ja sen laitamilla” -näytelmä käsittelee ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvää problematiikkaa ja herättää kysymyksen: mitä minä voin tehdä maapallon säilymisen eteen.

– Koska näytelmää ei ollut mahdollista esittää kontaktissa tänäkään keväänä, päädyimme tekemään näytelmästä radiokuunnelman, joka tulee kuultavaksi Lilinkotisäätiön Radio Långin podcastiin maanantaina 10.5.2021, kertovat avoimen toiminnan toiminnanohjaaja Laura ja Kulttuurin Verson kouluttaja Mikaela.

Näytelmäprojektista pääsee kuulemaan lisää maanantaina 10.5.2021 kello 9.50 alkaen Uusimaa-viikon Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinoilla, jossa työryhmä kertoo projektista ja sen etenemisestä. Verkossa toteutettava tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Löydät tarkemmat tiedot tapahtuman nettisivuilta. Näytelmäprojektista syntynyt kuunnelma tulee kuunneltavaksi samana päivänä Lilinkotisäätiön Radio Långin taajuuksille.

Radiokuunnelman nauhoituksissa Långin talolla.

Uutta varmuutta ja rohkeutta muita ohjatessa

Kuunnelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Lilinkotisäätiön tuetussa asumisessa asuva Unto, joka valmistui Kulttuurin Verso -hankkeen ensimmäisestä soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaaja -koulutuksesta vuonna 2020. Unton ohjausharjoittelun oli tarkoitus toteutua jo kevään 2020 aikana, mutta se jouduttiin keskeyttämään tuolloin koronatilanteen takia.

Näytelmän harjoituksia päästiin onneksi jatkamaan elokuussa 2020, aluksi kontaktissa turvaväleillä ja maskein suojautuneina. Tämän jälkeen siirryttiin harjoittelemaan ensin ulkotiloihin, sitten hybridimallilla ja loppusyksystä täysin etänä Lilinkotisäätiön e-avoimen kautta. Harjoituksien tuloksena syntynyt kuunnelma nauhoitettiin huhti–toukokuun aikana.

Unto, avoimen toiminnan opiskelija Pinja ja toiminnanohjaaja Laura kuunnelman nauhoituksissa.

– Soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaaja -koulutus on antanut minulle rohkeutta – rohkeutta kirjoittaa paperille. Olen myös oppinut, että taiteessa on monta eri alaa, kuten musiikki ja kuvataide. Lisäksi olen oppinut lisää myös ryhmänohjaamisesta ja saanut siitä positiivisia kokemuksia, Unto sanoo.

– Olen kokenut hyvänä asiana, että työparinani on ollut ammattilaisia ja muita ohjaajia. Olen saanut varmuutta ja rohkeutta ohjatessa muita, Unto kertoo ja lisää, että joku päivä hän haluaisi ohjata kirjoittamista.

Mielekästä toimintaa ja iloa

Ajankohtainen näytelmä sai koronavuonna entistäkin syvemmän merkityksen pandemian ravisuttaessa koko maailmaa. Sen lisäksi että Unto mahdollisti koko työryhmälle mielekästä toimintaa hankalan vuoden aikana, toi hänen tuottamansa taidetoiminta valoa ja iloa synkkään maailman tilanteeseen.

– Ihmiset ovat olleet hirmu innokkaita. Koen saaneeni positiivista palautetta ja kokemusta. Sai keksiä asioita ja sai ihmiset innostumaan tekemisestä, Unto sanoo.

Poikkeuksellisten olosuhteiden lisäksi Unton harjoittelusta ainutlaatuisen teki myös se, että hän saa vertaisena työskentelystä korvausta Lilinkotisäätiöltä.

Tule kuulemaan lisää projektista:

MAAILMALLA JA SEN LAITAMILLA – Soveltavan taiteen vertaisryhmänohjaajan puheenvuoro Uusimaa-viikolla

Esittelemme Lilinkotisäätiön avoimen toiminnan ja Taiteen Sulattamon Kulttuurin Verso -hankkeen yhteistyönä toteuttaman näytelmäprojektin Hyvinvoinnin ja terveyden kulttuurimarkkinoilla maanantaina 10.5.2021 klo 9.50 alkaen osana Uusimaa-viikkoa. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen verkkotapahtuma. Tervetuloa kuulolle!

“Maailmalla ja sen laitamilla” -kuunnelman pääset kuuntelemaan maanantaina 10.5.2021 nettisivuiltamme tai Spotifysta.

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest