Mäkikodissa huoltomiehenä työskentelevä Lauri on ollut Mäkikodissa sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 2002. Pitkä työura Lilinkotisäätiöllä päättyy huhti-toukokuun vaihteessa Laurin jäädessä eläkkeelle.

Kevään aikana eläköityvän huoltomies Laurin rooli Mäkikodissa ja koko Lilinkotisäätiössä on kehittynyt työvuosien aikana hyvin moninaiseksi. Perinteisten kiinteistöhuoltotöiden lisäksi Laurin tehtäviin on kuulunut muun muassa käytännön asioiden hoitaminen, asukkaiden muuttoavun järjestelyissä auttaminen, pesuainetilaukset, pienet remontit ja kuskina toimiminen. Hän kertoo auttavansa myös vaikkapa taulujen ripustamisessa, jos joku apua kaipaa.

– Isossa roolissa on ollut myös läsnäolo ja kuunteleminen, Lauri lisää.

Suhde Mäkikodin mutta myös muihin säätiön asukkaisiin on vahva ja asukkaat tukeutuvat helposti tuttuun, ystävälliseen huoltomieheen.

– Toisinaan asukkailla on paljonkin kerrottavaa. Pysähdyn aina kuuntelemaan ja ohjaan sitten tarvittaessa heidät ohjaajien tykö, mikäli siihen on tarve.

Lauri on päässyt vuosien aikana osallistumaan monella tapaa myös Mäkikodin Green Care -toimintaan, esimerkiksi Kaupunkilaisten omalla pellolla ja Mäkikodin omassa yrttitarhassa.

– Näiden vuosien aikana yksikään päivä ei ole ollut tylsä. Aina on ollut tekemistä ja mikä parasta, vaihtelua työtehtävissä on aina riittänyt, Lauri kertoo.

Oman roolin ja työnkuvan kehittäjä

Laurin rooli on muotoutunut nykyisenlaiseksi vuosien varrella. Mäkikoti on Lilinkotisäätiön ensimmäinen palvelukoti, joten aiempaa kokemusta huoltomiehen työstä ja tehtävistä ei ollut vielä kertynyt Laurin tullessa taloon.

– Alkuvuosina mun puhelin soi paljonkin, kun toimintamalleja vasta haettiin ja uusia taloja rakentui, Lauri muistelee ja lisää, että sittemmin asiat ovat vakiintuneet.

– Pääsin alusta saakka vahvasti vaikuttamaan omaan rooliini. Ja kun nämä mun kokemukset olivat ensimmäiset, niin olen onnekseni päässyt vuosien varrella jakamaan sitä kertynyttä osaamista sitten muille, mun jälkeen säätiölle tulleille huoltomiehille, Lauri jatkaa.

Vaikka eläkepäivät jo kutsuvat, ei Lauri aio kuitenkaan kokonaan jättää Lilinkotisäätiötä taakseen.

– Mä olen jatkamassa vielä eläkkeelle jäätyäni Lilinkotisäätiön huoltomiesten kummina eli eräänlaisena mentorina, jakaen sitä kahden vuosikymmenen aikana kertynyttä tietotaitoani eteenpäin, Lauri sanoo iloisena.

Monipuolinen osaaja

Ennen Lilinkotisäätiölle tuloaan Lauri työskenteli Haagan työkeskuksella 18 vuoden ajan kiinteistöhuollon, metalli-, puu- ja kokoonpanotöiden sekä muuttotöiden parissa.

– Kasvoin lapsuuteni maatilalla. Keskikoulusta siirryin työelämään Helsinkiin ja siitä sitten kuntoutuskuvioihin, Lauri kertoo.

Haagan työkeskuksella Lauri oppi hitsaamaan, sorvaamaan ja tekemään muutenkin monipuolisia ja vaativiakin tehtäviä. Sieltä oli Laurin mukaan hyvä siirtyä Mäkikotiin.

– Mä olen kyllä pitänyt sitä erinomaisen hienona voittona, että kuntoutujataustaisena ihmisenä olen päässyt tänne asti ja tälle tasolle. Olen ollut todella tyytyväinen täällä, enkä olisi kyllä parempaa työpaikkaa voinut kuvitellakaan, Lauri sanoo hymyillen.

Ystäviä joka puolella säätiötä

– Mulle on tullut näiden vuosien varrella paljon tuttavia, mutta myös ihan oikeita ystäviä joka puolelta säätiötä, sekä asukkaiden että henkilökunnan joukosta, Lauri kertoo.

– Ja kuten aiemmin sanoin, eivät siteet Lilinkotisäätiöön onneksi katkea eläköitymisen myötä.

Lauri kertoo pohtineensa, että voisi kummitoiminnan lisäksi aloittaa myös vapaaehtoisena säätiöllä.

– Ystäväpiirissäni on aiemmin Koskikodista eläkkeelle jäänyt huoltomies, jonka kanssa ollaan pidetty yhteyttä. Hänkin on ollut yhä mukana säätiön toiminnassa vapaaehtoisena, esimerkiksi shakkikerhon vetäjänä. Mä oon miettinyt, että voisin itsekin hyvin tulla vaikka ulkoilemaan asukkaiden kanssa, Lauri sanoo.

Hyvillä mielin eläkkeelle

– Mä jään eläkkeelle iloisin mielin, vaikka täällä on ollutkin tosi hauskaa nämä vuodet. Ja lomallehan mä jään jo 19.2., vaikka virallinen eläköitymispäivä on vasta huhti-toukokuun vaihteessa, Lauri kertoo.

Eläkkeelläkin tekemistä tulee riittämään ja suunnitelmia on paljon. Sukset odottavat jo eteisessä hiihtäjää ja loman aluksi on suunnitelmissa mökkireissu, joten kiinteistöhuoltohommatkaan eivät tule Laurin mukaan loppumaan.

– Mä tiedän, että täällä pärjätään hyvin, vaikka mä jään pois. Tässä mun jälkeeni jatkaa Bariz, joka on ollut työharjoittelussa Mäkikodissa alkuvuoden ajan eli hän on jo tuttu niin asukkaille kuin työntekijöillekin. Voin siis hyvillä mielin jättää pestini seuraaville, Lauri sanoo ja hymyilee.

Leppoisia eläkepäiviä Lauri!

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest