Korsossa, kapean hiekkatien päässä sijaitsevalla pellolla on vielä hiljaista ja kevätkylvöt vasta aluillaan, kun Lilinkotisäätiön peltotyöryhmä kokoontui toukokuun puolivälissä tutustumaan peltoon ja keskustelemaan Ruokaosuuskunnan Kaupunkilaisten oma pelto -hankkeesta vastaavien kanssa kesän aikatauluista ja käytännön asioista. Vaikka toukokuisena torstaina pellolla on vielä hiljaista ja autiota, tulee maisema pian muuttumaan, kun kasvukausi pääsee kunnolla vauhtiin ja sadonkorjuukausi käynnistyy.

Ruokaosuuskunnan Kaupunkilaisten oma pelto -hanke alkoi vuonna 2011, ja vuosien saatossa sekä toiminta että peltopinta-ala ovat kasvaneet ja viljeltävien kasvien määrä lisääntynyt. Koska pelto toimii kumppanuusmaataloutena, osallistuvat sato-osuuden ostaneet jäsenet ruuan viljelyyn ja jakeluun yhdessä pellolla työskentelevien puutarhureiden kanssa.

Ruokaosuuskunnan Kaupunkilaisten oma pelto sijaitsee Korsossa kapean hiekkatien päässä.

Jotain vanhaa, jotain uutta

Kesäisestä peltotoiminnasta on tullut Lilinkotisäätiössä perinne, sillä olemme jo neljättä vuotta mukana, kahdella sato-osuudella. Tänäkin vuonna säätiön asukkaat pääsevät upottamaan kädet multaan ja seuraamaan sadon kasvua ja kypsymistä paikan päällä, sillä teemme oman talkoo-osuutemme peltotyönä kylvö- ja sadonkorjuukausilla.

Edellisistä vuosista poiketen peltotoiminta on tänä vuonna osa säätiön avointa toimintaa, eli asukkaiden lisäksi kaikki peltotoiminnasta kiinnostuneet pääkaupunkiseudun mielenterveys- ja päihdetoipujat ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Lisäksi tämä kesä tiivistää Lilinkotisäätiön ja Ruokaosuuskunnan kumppanuutta yhteisen opiskelijan myötä. Opiskelija toimii sekä säätiön toimipisteissä että Korson pellolla, ja harjoittelun aikana hän kerää materiaalia peltotoimintaa ja Green Carea käsittelevään opinnäytetyöhönsä.

Lilinkotisäätiön peltoryhmä tutustumassa Korsossa sijaitsevaan Kaupunkilaisten omaan peltoon

Peltotoiminta on vihreän hoivan eli Green Care -toimintaperiaatteiden mukaista toimintaa, joka osallistaa ja edistää asiakkaidemme hyvinvointia ja elämänlaatua. Oma pelto-osuus tarjoaa kokemuksia sekä mielekästä, talon ulkopuolista toimintaa ja mahdollisuuden nauttia luonnon elvyttävistä vaikutuksista. Tähän liittyen olemme hakemassa yhdessä Ruokaosuuskunnan kanssa myös Green Care Finlandin LuontoHoiva-laatumerkkiä.

Hyvinvointia ja satoa pellolta

Käymme kesän aikana Korsossa kerran viikossa, peltotoiminnan painottuessa alkukesästä kylvötöihin ja loppukesästä sadonkorjuuseen. Vaikka työ pellolla on itsessään palkitsevaa ja mielekästä, niin luonnon elvyttävien vaikutusten lisäksi saamme sadonkorjuukaudella aina peltopäivän päätteeksi satokassin kotiin vietäväksi. Satokassi sisältää sesongin kasviksia ja juureksia, joista valmistamme ruokaa palvelutalojemme omissa keittiöissä.

Sadonkorjuukausi alkaa näillä näkymin kesäkuun lopulla, joten pian pääsemme nauttimaan itse viljellystä sadosta palvelutaloissamme.

Päivitämme kesän aikana Facebookiin ja Instagramiin kuvia ja kuulumisia pellolta. Ota siis viimeistään nyt sosiaalisen median tilimme seurantaan!

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest