Lilinkotisäätiön Kulttuuripaja K-35 juhlii tässä kuussa 1-vuotista taivaltaan! Yli 35-vuotiaille suunnattu paja sijaitsee Helsingin Itäkeskuksessa ja sen vertaisvetoisen ja maksuttoman toiminnan tavoitteena on osallistujien hyvinvoinnin vahvistuminen kulttuurin keinoin. Merkkipäivän kunniaksi jututin Kulttuuripajan hankepäällikkö Laura Kleinia sekä hankekoordinaattori Emilia Salmenrantaa ja kysyin heidän tunnelmiaan ensimmäisestä toimintavuodesta.

Mitkä ovat olleet teille mieleenpainuvimpia hetkiä Kulttuuripajan ensimmäiseltä toimintavuodelta? 

E: Viimeisimpänä tulee mieleen kesäkuun leiriviikko Vihdin mökillä, joka oli todella hauska ja mieleenpainuva. Mutta vuoden aikana on kyllä tapahtunut vaikka mitä mieleenpainuvaa! Halloween-juhlat ja Bailantait ovat ainakin jääneet hyvin mieleen!  

L: Kyllä! Itsellä tulee viimeisimpänä mieleen tämän viikon Tallinnan reissu, joka oli varsin onnistunut. Kun pääsimme satamaan, kysyimme kaikilta, kuinka moni haluaa kiertää paikkoja meidän kanssa. Lopulta vain yksi halusi ja muut menivät menojaan omissa ryhmissään. On ihanaa nähdä, miten meidän porukka viihtyy toistensa seurassa ja pitää myös toinen toisistaan huolta. Tämä oli monille ensimmäinen kerta Tallinnassa! 

E: Myös taidenäyttely, jonka järjestimme kevään lopussa Kontulan kirjastossa, oli todella merkityksellinen ja tärkeä monelle. Oli hienoa, että työt saatiin näytille julkiselle paikalle, missä kuka vaan pääsi niitä ihailemaan. 

L: Kyllä, se oli monelle osallistujalle ensimmäinen kerta, kun heidän töitään oli julkisesti esillä.  

Todella mieleenpainuvia ja merkityksellisiä hetkiä on ollut myös vertaisohjaaja-koulutuksissa. Osallistujien kertomuksia ja ajatuksia kuunnellessa tulee olo, että minähän se täällä olen oppimassa heiltä eikä toisin päin, vaikka itsekin 20 vuotta alalla olen ollut! 

Millaisia ajatuksia ja suunnitelmia teillä on tulevaa vuotta ajatellen? 

L & E: Ylläpitää kaikkea sitä hyvää, mitä ollaan rakennettu ja saatu aikaan! 

L: Nyt on aika antaa meidän vertaisohjaajien loistaa. Me olemme antaneet eväät, mutta nyt haluamme antaa heille tilaa hoitaa asioita heidän tavallaan. He ovat todella taitavia siinä, mitä tekevät! 

Mikä on tähän mennessä ollut haastavinta? 

L: Kyllä se on asioiden rajaaminen, koska niin moneen voisi lähteä mukaan ja kaikkea uutta kehittää, mutta aika ei millään riitä kaikkeen. 

E: Kyllä. Olisi niin paljon kaikkea kiinnostavaa, mitä voisi tehdä, emmekä me nytkään ole itseämme helpolla päästäneet, kyllä tätä on todella kunnianhimoisesti tehty! 

Mikä on ollut antoisinta? 

E: Ehdottomasti se, kun on saanut huomata, miten meidän kävijät ovat muodostaneet uusia ystävyyssuhteita ja tapaavat toisiaan myös Kulttuuripajan ulkopuolella. 

L: Kyllä. He keksivät kaikkea yhteistä tekemistä, järjestävät juhlia ja vaikka mitä. Se on todella palkitsevaa meille. 

Kuinka paljon teillä on keskimäärin kävijöitä? 

L: Rekisteröityneitä kävijöitä on tällä hetkellä reilu 100 ja viikossa täällä käy yleensä noin 25-40 henkilöä, joista toiset moneen kertaan. Asiakaskontakteja on yksin tänä vuonna kertynyt jo lähes 900. 

Ketkä ovat teidän tärkeimmät yhteistyökumppanit? 

L & E: Ehdottomasti Kulttuuripajat Kupla ja Elvis sekä Sosped-säätiön Mieletön Valo -porukka. Yhteistyö on tiivistä myös Helsingin kaupungin suuntaan sekä Metropolia ammattikorkeakouluun, erityisesti erilaisten hankkeiden kautta. Vertaisohjaajakoulutuksemme osalta olemme tehneet paljon yhteistyötä PAIKKO-asioissa Taiteen Sulattamon kanssa.  

L: Mielettömän Valon kanssa teemme paljon yhteisiä projekteja kuten esimerkiksi radio-ohjelmia ja podcasteja. Lisäksi olemme toteuttaneet useampia tapahtumia Taikusydän – Uudenmaan alueverkoston kanssa.  

E: Kuplan ja Elviksen kanssa järjestämme paljon yhteistä ohjelmaa kuten erilaisia retkiä ja tapahtumia. Se on ollut todella antoisaa. Nytkin on vaikka mitä uutta suunnitteilla. 

Toiveita tulevalle vuodelle? 

L: Olisi ihanaa saada entistä enemmän porukkaa Helsingin seudun poliklinikoilta täällä meillä käymään ja tutustumaan meidän toimintaan. Uskon, että poliklinikoiden asiakkaissa olisi varmasti vielä paljon sellaisia, jotka hyötyisivät toiminnastamme. Yhteistyössä on voimaa ja uskon, että meidän toimintamme osaltaan täydentäisi hienosti erikoissairaanhoidossa saatua palvelua. 

Kulttuuripajan väki retkellä Mustasaaressa

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest