Mäkikodissa asuva Jouko on aktiivinen toimija Lilinkotisäätiössä. Taloudesta ja politiikasta kiinnostunut Jouko on säätiön hallituksen asukasedustaja ja mukana myös johtotiimityöskentelyssä, talous- ja prosessitiimissä.

Jo Mäkikodin aulaan astuessa aistii mukavan lämpimän tunnelman ja kodikkuuden, joka huokuu myös Mäkikodissa asuvan Joukon omassa asunnossa.

– Mä viihdyn täällä todella hyvin. Mulla on oma yksiö, jonka olen sisustanut itseni näköiseksi, Jouko kertoo.

Viihtyisässä asunnossa pääosassa ovat keltainen nojatuoli ja rahi sekä iso kirjahylly, josta on nähtävillä Joukon kiinnostuksen kohteet. Hylly notkuu muun muassa talouskirjallisuutta.

– Mulla on iso kirjahylly, sillä luen paljon. Olen koulutukseltani ekonomisti ja erityisesti talouteen liittyvät aiheet kiinnostavat, mutta olen kiinnostunut myös politiikasta, Jouko sanoo.

– Lisäksi Hesari tulee luettua tarkkaan joka päivä, sillä olen kiinnostunut mitä maailmalla tapahtuu. Tarkkailen myös osakesalkun omistajana osakkeita ja kurssien kehittymistä suurella mielenkiinnolla.

Lukemisen lisäksi Jouko katsoo mielellään urheilua, niin formuloita, kansainvälistä golfia, jääkiekkoa kuin jalkapallon Englannin valioliigaakin. Eikä kiinnostus liikuntaan jää vain penkkiurheilun tasolle, vaan Jouko harrastaa myös itse aktiivisesti liikuntaa. Yhä, 72-vuotiaana, hän kertoo lankuttavansa kahdesti päivässä ja käyvänsä sauvakävelylenkeillä 5–6 kertaa viikossa.

Kansainvälisyys lähellä sydäntä

Jouko kertoo olleensa nuoresta saakka kiinnostunut ulkomaista ja kansainvälisestä toiminnasta. Hän hankki jo nuorena itselleen Saksasta kirjeenvaihtokaverin ja lähti tapaamaan tätä Saksaan. Matka taittui tuolloin laivalla ja liftaamalla.

– Vuotta myöhemmin hakeuduin samalle seudulle töihin, tavoitteena opetella saksan kieli, Jouko muistelee.

Matkailu ja kansainvälisyys veivät nuoren miehen mennessään. Ekonomistiksi kouluttauduttuaan Jouko toimi työurallaan konsulttina kansainvälistymisen parissa.

– Olen reissannut ristiin rastiin maailmalla ja esimerkiksi Yhdysvallat on tullut tutuksi. Asuimme myös aikoinaan perheeni kanssa ulkomailla useamman vuoden ajan työni takia.

Matkaileminen on sittemmin jäänyt, joten siltä osin korona-ajan tuomat rajoitukset eivät ole Joukon elämään vaikuttaneet.

– Eikä tämä korona ole mua erityisemmin muutenkaan haitannut, vaan olen sopeutunut tähän tilanteeseen varsin hyvin, Jouko toteaa.

Apua ja tukea aina tarvittaessa

Kuluneen vuoden aikana Lilinkotisäätiö on ottanut suuren digiloikan, jonka myötä säätiön kokoukset ovat siirtyneet verkkoon. Tämä muutos on koskettanut myös Joukoa, joka on mukana säätiön johtotiimityöskentelyssä ja asukasedustajana hallituksessa.

– Olen tietotekniikan kanssa vähän tumpelo eli noviisi, ja siksi todella kiitollinen säätiölle ja ohjaajille, jotka ovat mahdollistaneet osallistumiseni etäkokouksiin. Onni on, että esimerkiksi hallituksen henkilöstöedustajana toimii ohjaaja Toni Mäkikodista, joka hallitsee laitteiden käytön. Hän saa aina yhteydet pelaamaan. Ja muutenkin saan aina tarvitessa apua tietotekniikan kanssa, Jouko iloitsee.

– Sanoisin, että hallitustyö on ollut kaiken kaikkiaan todella antoisaa. On todella edistyksellistä, että asukkailla on mahdollisuus osallistua. Mä olen tehnyt hallitukselle strategisen aloitteenkin, Jouko kertoo.

Jouko on mukana myös johtotiimityöskentelyssä, talous- ja prosessitiimissä. Tiimityöskentely on hänen mukaansa erilaista kuin hallitustyöskentely, mutta yhtä lailla kiinnostavaa ja mielekästä talousasioista kiinnostuneelle ihmiselle. Talous- ja prosessitiimi  vastaa oman strategisen näkökulmansa johtamisesta koko organisaatiotasolla. Se aikatauluttaa ja toimeenpanee strategiset päämäärät ja tavoitteet sekä vastaa päätöksenteosta oman vastuualueensa osalta.

– Mun on kyllä sanottava, että säätiön johtamismenetelmät ovat erittäin kehittyneellä tasolla. Tämä homma pysyy todella hyvin hanskassa.

Aktiivinen yhteisön jäsen

Jouko kertoo olevansa yleisesti aktiivinen ihminen ja lähteneensä sekä hallitustoimintaan että johtotiimityöskentelyyn mukaan suositusten perusteella.

– Ihan alun perin mua pyydettiin mukaan näihin juttuihin, ja mä olen sitten syttynyt niihin, kun käsiteltävät asiat ovat sellaisia, joista tykkään.

Jouko oli aktiivinen yhteisön jäsen jo Koskikodissa asuessaan ja osallistui tuolloin talossa pidettyihin kerroskokouksiin. Tämä oli aikaa ennen Lilinkotisäätiön nykyistä strategiakautta, jonka myötä johtamisjärjestelmää uudistettiin ja asukkaiden osallistuminen operatiiviseen johtamiseen mahdollistettiin.

– Avasin niissä kerroskokouksissa silloin sanaisen arkkuni, ja se ilmeisesti johti siihen, että yhteisössä mietittiin, että toi Jokkehan voisi hoitaa näitä hommia, Jouko naurahtaa muistellessaan.

Positiivisella asenteella

Aktiivisuus tuo Joukon elämään paljon sisältöä. Lisäksi hän kertoo saaneensa synnyinlahjana positiivisen asenteen, joka todella huokuu Joukosta hänen kanssaan keskustellessa.

– Mulla on pari isoa unelmaa. Toivoisin muun muassa sitä, että talous kohentuisi ja mahdollistaisi samalla monia asioita. Aion jatkaa osakesijoittamista ja toivon, että voisin tulevaisuudessa luoda omilla toimillani työpaikkoja ja vaikuttaa teoillani siihen, että yritykset menestyisivät, Jouko kertoo tulevaisuuden haaveistaan.

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest