Koskikodin palvelukodin A-talossa on kevään aikana kohennettu yhteisiä tiloja – ruokasalia, oleskelutilaa ja sisääntuloauloja. Uudistus on toteutettu yhteistyössä Stadin ammattiopiston kanssa.

Työntekijöiden yhteisestä ideoinnista alkunsa saanut ajatus Koskikodin sisustuksen uudistamisesta konkretisoitui kevään lopulla, kun A-talon yhteiset tilat valmistuivat remontista.

– Otin viime vuoden puolella yhteyttä Stadin ammattiopistoon ja meille Koskikodille saapui ammattiopistolta sisustuksen, pintakäsittelyn ja tekstiilipuolen opettajia pohtimaan mahdollista yhteistyötä, kertoo Koskikodin johtaja Päivi Tjäder.

– He näkivät tilojen moninaiset mahdollisuudet ja tapaamisen jälkeen aloitimme pilottikokeilun, jonka lopputulos on nyt nähtävissä, Päivi jatkaa hymyillen.

Projektiin lähti mukaan kymmenhenkinen aikuisopiskelijajoukko, joka suunnitteli ja toteutti pilottikokeilun kohteiksi valikoituneiden tilojen eli A-talon ruokasalin, oleskelutilan sekä sisääntuloaulojen uudistustyöt.

Osa projektiin osallistuneesta työryhmästä uudistuneessa oleskelutilassa. Kuvassa sisustusalan opiskelijat Sari (vas.), Loviisa ja Maria sekä Suomen BestLaatu Palveluiden William, joka vastasi lattioiden pesusta ja vahauksesta.
Osa projektiin osallistuneesta työryhmästä uudistuneessa oleskelutilassa. Kuvassa sisustusalan opiskelijat Sari (vas.), Loviisa ja Maria sekä Suomen BestLaatu Palveluiden William, joka vastasi lattioiden pesusta ja vahauksesta.

– Tiloihin haluttiin luonnonmateriaaleja, orgaanisuutta ja kasveja. Uudistetuissa tiloissa on käytetty hengittäviä ja hyviä materiaaleja, jotka edistävät hyvää mieltä. Esimerkiksi kaikki oleskelutilan matot ovat juuttia, sanoo sisustusalan opiskelija Maria.

Myös yhteisten tilojen seinäpintoja on uudistettu. Oleskelutilan ehkä näyttävin elementti onkin käsityönä tehty liukuväriseinä, joka on kerännyt paljon kiitosta niin asukkailta, työntekijöiltä kuin muilta talossa vierailleilta ihmisiltä. Kaikkiin uudistettuihin tiloihin on myös tuotu paljon kasveja, kuten viherseiniä, joita löytyy niin ruokasalista kuin sisääntuloaulastakin.

Koskikodin ruokasalin viherseinä
Ruokasalin viherseinä.

Vaikka koko kevään kestänyt projekti oli iso kokonaisuus, on tilojen uudistus toteutettu saumattomana osana palvelutalon arkea.

– Työt aikataulutettiin arkeemme sopivasti ja tehtiin pitkälti ilta-aikaan, jolloin talossa on rauhallisempaa. Näin meidän ei tarvinnut sulkea tiloja remontin ajaksi, Koskikodin johtaja Päivi kertoo.

Koskikodin uudistettu sisäänkäynti, johon tuotiin penkki ja viherseinää piristämään.
Alakerran sisääntuloaula.

Töiden tekeminen palvelutalon normaalin arjen keskellä mahdollisti myös asukkaiden ja opiskelijoiden kohtaamisen työn lomassa.

– Oleskelutilan liukuväriseinää työstäessäni asukkaat istuivat usein seurana katsomassa seinän tekeytymistä, Maria kertoo.

Koskikodin ja Stadin ammattiopiston yhteistyö toikin sekä iloa että hyötyä molemmille osapuolille. Opiskelijat pääsivät toteuttamaan monipuolisen ja opettavaisen projektin suunnittelusta toteutukseen. Asukkaat taas saivat opiskelijoiden vierailuista iloa ja kokemuksia.

– Tämä oli kyllä kiva projekti ja oli mukavaa, että opimme työn ohessa tuntemaan asukkaitakin, sisustusalan opiskelija Sari summaa kevään yhteistyön.

– Ja teistä tykättiin. Olitte tärkeä osa Koskikodin arkea kevään aikana, palvelutalon johtaja Päivi täydentää hymyillen.

Vaikka pilottikokeilu on nyt ohi, on Koskikodin ja Stadin ammattiopiston yhteistyön jatkosta jo puhuttu. Uudet opiskelijat pääsevät toteuttamaan seuraavaksi B-talon yhteisten tilojen sekä molempien talojen pienyhteisötilojen uudistustyöt.

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest