52-vuotias Jussi on ollut Lilinkotisäätiöllä yli 10 vuotta. Säätiöltä on löytynyt paitsi koti myös tukea juomisen lopettamiseen.

Ulko-ovelle vastaan tulee rempseästi hymyilevä mies, joka kättelee jämäkästi.

– Mun nimi on Juha, mutta Jussiksi kaikki mua kutsuu.

Juha ”Jussi” Virran, 52, elämään kuuluu tällä hetkellä hyvää. Hän asuu Lilinkotisäätiön Mäkikodissa omassa asunnossa, viettää aikaa muiden asukkaiden kanssa ja suunnittelee liikuntaharrastuksen aloittamista. Vielä kymmenisen vuotta sitten elämä näytti kuitenkin melko erilaiselta.

– Mä kävin istumassa yhden linnatuomion, ja jouduin sen takia luopumaan mun kämpästä. Olin sitten aika pitkään asunnoton. Mukaan tuli myös alkoholi. Oli helpompi nukkua päissään kuin selvinpäin, kun silloin ei edes tiennyt, missä nukkuu, Jussi sanoo.

Paras paikka asua

Asunnottomuuden myötä alkoholista tuli ongelma. Juominen oli silloisen kaveripiirin yhteistä ajanvietettä. Vuonna 2006 Jussi sai asunnon Kulosaaren tukikodista. Sieltä hän muutti vuonna 2008 Lilinkotisäätiölle. Asunnottomuus ratkesi, mutta alkoholista oli tullut pysyvämpi ja liian suuri osa elämää. Kun Jussi muutti Koskikodista Mäkikotiin vuonna 2016, myös juomiselle oli aika laittaa piste. 

– Nyt oon ollut juomatta vuosi ja 10 kuukautta. Rehellisesti sanottuna olisin mielellään juonu tänki ajan, mutta siinä tapauksessa mun olis pitänyt muuttaa pois täältä. Kävin kattooski paria paikkaa, missä olis saanu juoda vapaasti. Mut siellä oli sellasta jengiä, että en mä olis siellä viihtyny, Jussi miettii.

Ja loppujen lopuksi alkoholista luopuminen on Jussin mielestä mennyt kohtuullisen kivuttomasti. Tärkeää oli päästä irti vanhoista porukoista, joissa tekeminen pyöri viinan ympärillä. Nyt elämään on löytynyt uusi yhteisö Mäkikodista. Tärkeää on ollut ohjaajilta saatu tuki ja kannustus. Arkisin on mukavaa katsoa televisiota yhteisessä olohuoneessa muiden asukkaiden kanssa ja Mäkikodin yhteiset retket ovat olleet kivoja kokemuksia.

– Tämä on paras paikka asua, Jussi toteaa.

 

LILINKOTISÄÄTIÖ

Vanha Helsingintie 8
00700 Helsinki

Henkilökunnan sähköpostit: etunimi.sukunimi@lilinkoti.fi

Löydät meidät myös somesta:

Pin It on Pinterest